Oreo cheesecake

Lagom till morsdag slängde jag ihop en cheesecake med oreokex. Mängderna är inte helt exakta eftersom jag inte mäte så noga och inte följde något specifikt recept. 
 
 
 
Botten
25-50 g smält smör
150-200 g oreokex (eller liknande)
 
Krossa eller mixa kexen i en matberedare. Rör ner smält smör och tryck ut i en springform. Ställ formen i kylskåp under tiden du gör cheesecakesmeten.
 
Cheesecake
4 dl vispgrädde
300 g färskost
½ - 1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
oreokex
 
Vispa grädden i ett par minuter. Den ska vara rätt fast. Tillsätt därefter färskost och socker och vispa med elvisp någon minut. Hacka kexen i små bitar och vänd till sist ner i smeten. Häll smeten över kexbotten och ställ i kylskåp för att stelna (helst över natten).
 
Chokladganache
100 g choklad
¾ dl grädde
 
Värm upp grädden tills den sjuder. Häll över chokladbitarna och låt stå ett tag. Rör sedan om så att alla chokladbitarna smälter. Låt ganachen kallna innan den hälls över cheesecaken. Förvara i kylskåp. Dekorera kakan med krossade kex och vispad grädde strax innan servering.