Daimtårta

Detta är nog den godaste tårtan jag någonsin har bakat. Att den smakar precis som Almondy-tårtan med Daim är väl inte direkt ett minus heller! Tårtan blev en stor favorit direkt.
 

 
Mandelbottnar
100 g mandelmjöl
1½ dl socker
4 äggvitor
 
Markera två bottnar, ca 24 cm i diameter, på bakplåtspapper (jag vek pappret runt bottnen på en springform och fick på så sätt min markering). Blanda mandelmjölet med sockret. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i mandelsockret. Rör försiktigt ihop och bred ut smeten inom markeringen på bakplåtspappret. Grädda mitt i ugnen (200 °C) i cirka 15 minuter eller tills bottnarna har fått fin färg. Lossa bottnarna från pappret och låt dem svalna.
 
 
Äggkräm
4 äggulor
2 dl vispgrädde
1 dl socker
50 g smör
 
Blanda äggulor, grädde, socker och smör i en kastrull. Låt massan sjuda (dvs - inga bubblor!) under omrörning tills den tjocknar. Krämen ska bli ordentligt tjock så detta kan ta en liten stund. Låt därefter krämen kallna, då tjocknar den ännu lite till. Bred hälften av krämen på den ena mandelbottnen, lägg den andra bottnen ovanpå och bred på resten av äggkrämen.
 
Glasyr
choklad
ev. grädde eller kokosfett
Daimdragéer (eller Dubbeldaim)
 
Jag ställde tårtan i frysen en stund för äggkrämen skulle stelna lite innan jag glaserade tårtan. Smält chokladen och tillsätt ev. grädde eller kokosfett för ett smidigare resultat. Bred över chokladglasyren och dekorera med Daimdragéer. Frys därefter tårtan cirka 20 minuter innan servering.
 
Tips:
* Om äggkrämen skär sig kan du tillsätta lite kokande vatten.
* Endast din fantasi sätter gränser när det gäller glasyren. Jag valde det klassiska Almondy-utseendet i den mån jag kunde, men jag har även sett varianter med Daimfluff. Och varför begränsa sig till endast Daim?
* Även utseendet kan varieras. Mindre bottnar och fler våningar?
* Tårtan kan även förvaras i frysen ett tag och tas upp vid oväntat besök, till exempel.