Carrot CakeDenna maffiga morotstårta bakade jag som en annorlunda och fräschare variant på födelsedagstårta. Den blev uppskattad, kanske på grund av att det inte var en gräddtårta med jordgubbar (den stereotypa födelsedagstårtan). Receptet hittade jag på denna blogg, men jag har ändrat mängden en del efter måtten på mina egna bakformar.

Morotstårta (2 bottnar ~ 24 cm i diameter)
6 ägg
6 dl socker
3 tsk kanel
3 tsk vaniljsocker
6 dl mjöl
6 tsk bakpulver
3 dl olja
6 dl rivna morötter

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt kanel och vaniljsocker och vispa snabbt ner det i smeten. Vispa ner bakpulver blandat med mjöl. Tillsätt olja och rivna morötter och vispa tills allt har blandats. Lägg hälften av smeten i en form med löstagbar kant klädd med bakplåtspapper; försök att dela så jämt som möjligt. Grädda i ungefär 30 minuter i 175 grader. Låt svalna i formen cirka 10 minuter, innan du tar loss kanten och låter kakan svalna helt. Upprepa gräddningsmomentet med den andra bottnen.

Cream cheese frosting
13 dl florsocker
250 g Philadelphiaost
130 g rumstempererat smör
4 tsk vaniljsocker

Sikta ner florsocker och vaniljsocker i en skål. Tillsätt övriga ingredienser och vispa tills du har en len frosting. Vispa cirka 5 minuter, tills frostingen har blivit riktigt fluffig.

Montering

Dela bägge bottnarna på hälften, så att du får fyra bottnar. Placera en av bottnarna på serveringsfatet och bred ett tunt lager frosting på. Lägg på en ny botten och upprepa proceduren; var noga med att bottnarna ligger jämnt. När du har monterat samtliga bottnar brer du ett tunt lager frosting över hela kakan - detta för att kakan inte ska smula. Ställ sedan in hela kakan i kylskåpet i minst 30 minuter. Bred sedan på resten av frostingen och gör eventuellt dekorativa mönster eller dekorera med valnötter.Tips:
* Om frostingen inte riktigt räcker till kan du exempelvis vispa ihop en sats vaniljfrosting.
morotskaka - morotstårta - tårta