Schweizernöttårta

Den här tårtan är verkligen jättegod om man gillar nötter och choklad. Receptet hittade jag i Hembakat hela året av Eva Nordlinger.
 
10-12 bitar
100 g mandelmjöl
100 g smält smör
2 ägg
3 dl strösocker
1 2/3 dl vetemjöl
 
Topping
200 g schweizernötschoklad
7 msk grädde
(1 msk smör)
 
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt i 3-5 minuter. Blanda ner mandelmjöl, vetemjöl och slutligen smält smör. Rör till en jämn smet. Smörj en springform (alternativt klä den med bakplåtspapper) och häll smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen i 25-30 minuter. Den ska vara lätt gyllenbrun. Låt svalna.
 
Smält chokladen över vattenbad. Rör ner grädden (och till sist smöret). Se till att allt blandas väl. Bred chokladsmeten över kakan och ställ den i kylskåpet för att svalna. Servera eventuellt tillsammans med vispad grädde.
 
(Anledningen till att jag har satt en parentes runt smöret i toppingen är att smeten skar sig för mig efter att jag lagt i smöret. Nästa gång kommer jag att strunta i smöret.)
 
mandelbotten - schweizernöt - schweizernöttårta