Kanelrutor

God kaka med kanelsmakande topping. Recept ur Blixtkakor av Anna Braw. Själva kakan är jättegod och väldigt saftig och jag kan tänka mig att den passar utmärkt tillsammans med andra typer av smaksättningar. Färska eller frysta bär, till exempel.
 
Kaka (i långpanna):
150 g rumsvarmt smör
2 ½ dl socker
3 ägg
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3 dl grädddil (eller 2 dl gräddfil + 1 dl turkisk yoghurt)
 
Strössel:
1 ½ dl farinsocker
1 msk kanel
2 dl grovhackade nötter
 
Sät ugnen på 175 grader. Rör smör och socker poröst och tillsätt äggen, ett i taget. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner det i smeten växelvis med gräddfilen. Rör smeten jämn och bred ut i en långpanna (30 x 40 cm) klädd med bakplåtspapper. Blanda farinsocker, kanel och hackade nötter och strö ut över smeten. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter. Låt svalna lite och skär i bitar.
 
 
 
kanelrutor - långpanna - långpannekaka