Rabarbermuffins med crumble
Somriga och goda rabarbermuffins med smak av kanel. Receptet hittade jag i A piece of cake av Leila Lindholm.
100 g smör
2 dl mjölk
skal av 1 citron
2 ägg
1 ½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Fyllning
3 st stora rabarberstjälkar
1 msk smör till stekning
2 msk socker
2 tsk kanel
Crumble
75 g kallt smör
2 dl havregryn
1 dl socker
1 dl vetemjöl
Sätt ugnen på 200 grader om du vill göra små muffins. Skala och skiva rabarber. Stek i smör, socker och kanel tills de blir mjuka. Låt svalna. Smält smöret och tillsätt mjölk och rivet citronskal. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Rör ner den ljumma vätskan. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd ner det i smeten. Blanda ner rabarberbitarna i smeten och fyll muffinsformar till 2/3 med smet. Tärna smöret och nyp ihop med havregryn, vetemjöl och socker i en bunke. Strö lite crumble på toppen av varje muffins. Grädda i mitten av ugnen i 12-15 minuter.
