Saftig chokladtårtbotten
Botten
4 1/4 dl vetemjöl
4 3/4 dl socker
1 1/4 dl kakao
1 tsk bakpulver
2 tsk matsoda/bikarbonat
2 stora ägg
2 1/2 dl starkt kaffe, avsvalnat
2 1/2 dl surmjölk
1 1/4 dl rapsolja
1 msk vaniljessens (eller vaniljsocker)
Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en springform (24 cm), lägg ett bakplåtspapper i botten av formen. Sikta de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt övriga ingredienser och blanda några minuter. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i cirka en timme. Låt kakan stå en stund innan den lossas från formen.
Det lönar sig att dela bottnen först när den har fått stå i kylskåp en stund. Bottnen blir väldigt saftig och kan bakas någon dag i förväg och förvaras i kylskåp.



