Baguetter

På bloggen Pain de Martin beskrivs dessa baguetter som några av de allra godaste och enklaste baguetterna. Jag kan inte annat än hålla med. Bortsett från den långa jäsningstiden går det väldigt snabbt och enkelt att baka baguetterna. De blir inte heller lika torra och kompakta som baguetter ofta tenderar bli (särskilt när de inte är nybakta längre).
 
4 baguetter
 
Dag 1, kväll

4 dl (400 g) vatten
1 tsk (5 g) jäst
8 dl (480 g) vetemjöl
1 ½ tsk (10 g) salt
 
Rör ut jästen i vattnet och tillsätt sedan mjöl. Tillsätt salt och rör tills allting blandats ordentligt. Täck skålen med plastfolie och ställ in i kylskåp. Låt degen jäsa i 12-15 timmar i kylskåpet. Degen är klar när den ser ut som att den precis börjar kollapsa. Det ska finnas bubblor på ytan och den ska se ut som att den håller på att ge med sig.
 
Dag 2, förmiddag eller eftermiddag
 

Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Dra ut degen till en rektangel. Vik ihop den några gånger så att det blir ett litet paket. Sätt ugnen på full värme (ca 250 grader) så den hinner värmas upp under tiden degen jäser. Låt degen jäsa i cirka 30 minuter. Skär sedan degpaketet i fyra delar på längden och lägg baguetterna på en bakpappersklädd plåt (eller baguetteplåt om du har en sådan). Skär några hack i baguetterna och strö lite mjöl över dem. Ställ in dem i ugnen. Lägg in en plåt med vatten eller några isbitar på under baguetterna. 
 
Öppna ugnsluckan efter cirka 10 minuter för att släppa ut ångan. Genom att vädra ugnen får baguetterna en knaprig skorpa. Upprepa vädringen med några minuters mellanrum tills de är klara. Ta ut baguetterna när de har fått fin färg. 
 
 
 
 
baguette