Donuts med kolaglasyr

Första maj är här. En högtid som förknippas med vårens och sommarens ankomst. I bakvärlden förknippas denna dag främst med mjöd, munkar och struvor. Jag passade på att baka en version av munkar eller donuts igår och tänkte dela med mig av receptet. 
 
Dessa munkar är inte friterade, utan bakas i en speciell donutplåt. De är väldigt enkla och snabba att göra och kan sedan dekoreras enligt fantasins gränser. Själv svängde jag ihop en snabb färskostglasyr med kolasmak och hällde strössel över. Whatever sprinkles your donut...
 
Jag har tidigare bakat pink donuts och chokladglaserade donuts i min donutplåt. Denna gång använde jag mig av ett annat recept som blev riktigt bra. 
 
 
 
9 donuts
½ dl socker
1 ägg
1 ½ dl mjöl
en nypa salt
½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
½ dl mjölk
 
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj donutplåten med ytterst lite olja. Vispa ägg och socker fluffigt. Tillsätt övriga ingredienser medan du vispar på låg hastighet. Fyll plåten till hälften med smet. Grädda i cirka 8 minuter. Låt svalna innan du lossar donutsen ur plåten (t.ex. med hjälp av en matkniv). 
 
Färskostglasyr med kolasmak
ca 100 g färskost
25 g rumstempererat smör
kolasås (t.ex. på tub)
florsocker 
 
Vispa färskost och smör, tillsätt kolasås enligt smak. Tillsätt florsocker under vispning tills glasyren får bredbar konsistens. Ett tips är att låta glasyren stelna en stund i kylskåp för att enklare kunna bre ut den på donutsen.
 
 
 
 
donut - donuts - färskost - första maj - glasyr - kola - munk - munkar - strössel