Blåbärstårta med kardemumma

Smakkombinationerna i denna tårta är underbara. Blåbär, kardemumma, vit choklad och syrlig yoghurt. Gillar man blåbär kommer man att älska denna tårta. Originalreceptet finns i Lomelinos tårtor, men jag har gjort en hel del ändringar. Bilderna är tyvärr tagna med mobilkamera och är därför suddiga.
 
 
 
 
Botten är en lika delar-tårtbotten anpassad för en form på 18 cm (vilket nog blev lite för mycket smet), med extra kardemumma. Den är fylld med vit chokladfluff gjort enligt detta recept (byt ut Dumle mot samma mängd vit choklad) och en blåbärskompott (recpt nedan). Tårtan är täckt med yoghurtfrosting.
 
Blåbärskompott
500 g blåbär (helst färska)
2 dl syltsocker
1 dl strösocker
1 vaniljstång
 
Häll blåbär, syltsocker och strösocker i en stor kastrull. Skrapa ner fröna ur vaniljstången i kastrullen och lägg även i vaniljstången. Låt sylten försiktigt koka upp under omrörning och sedan sjuda på låg värme i ca 10-15 min. Låt sylten kallna och ta upp vaniljstången. Förvara i kylen.
 
 
blåbär - blåbärstårta - chokladfluff - vit choklad