Blåbärstårta

Här kommer "receptet" på en blåbärstårta jag gjorde till farsdag förra året. Situationstecken, eftersom ett recept vanligtvis består av måttangivelser och exakta ingredienser, och dessa har jag glömt. Ärligt talat använder jag sällan exakta mått när jag bakar tårtor längre och istället består bakprocessen långt av ögonmåttande och provsmakning. 
 
Jag har dock en fast princip som jag följer för samtliga tårtor och det är tårtbotten. Detta recept med lika delar ägg, socker och mjöl fungerar utmärkt och detta recept följer jag för samtliga tårtor. Tårtbotten delas i tre delar, fylls med två olika fyllningar (eftersom två fyllningar är roligare än en), spacklas ett första slarvigt varv med vispad grädde (s.k. crumb coating), sätts in i kylskåp och spacklas därefter ett (eller två) varv till för att få en fin yta. När allt spacklande är klart börjar den roligaste delen av tårtbak - dekoreringen. 
 
Fyllningarna i denna tårta är 1) en vaniljkräm blandat med vispad grädde och blåbärskompott samt 2) lemoncurd, vispad grädde och blåbärskompott. Kombinationen vanilj - blåbär - citron är undebar.Vaniljkrämen är en snabbversion gjord på marsanpulver och mjölk och lemoncurden kommer direkt ur den lokala mataffärens sylthylla. Blåbärskompotten gör du enkelt genom att koka upp frysta blåbär och socker och sedan låta kompotten kallna.
 
Har du extra tid och känner dig ambitiös kan du göra egen hemgjord vaniljkräm (t.ex. denna eller denna enklare version) och lemoncurd från grunden. Är du lat eller under tidspress är det självklart okej med genvägar (smarta genvägar är alltid okej).
 
 
 
blåbär - blåbärstårta - gräddtårta