Sushi

 
Vi var på sushikurs tidigare i veckan. Fortsättning följer...

Dulce de leche glass

En riktigt god glass med smak av dulce de leche. Receptet hittade jag här.

Ca 1 ½ liter

4 äggulor
½ dl socker
1 burk kondenserad mjölk (dulce de leche)
5 dl vispgrädde
2 äggvitor


Vispa äggulor och socker riktigt luftigt och vitt. Häll i dulce de lechen och vispa tills allt har blandats ordentligt. Vispa grädden i en separat skål tills den är lågom hård (varken mjuk- eller hårdvispad, ett mellanting). Vispa äggvitorna för sig till ett hårt skum. Vänd ner äggvitorna och grädden i smeten.

Följ sedan instruktionerna till din glassmaskin för att göra färdigt glassen. Det blir ganska mycket glass, så du måste göra den i flera omgångar. Har du ingen glassmaskin (eller en som är väldigt liten) så går det lika bra att hälla glassen i en burk som du lägger i frysen i minst 4 timmar. Kom ihåg att röra om i glassen med jämna mellanrum, speciellt i början.Att koka dulce de leche:

Ta bort etiketten av en burk sötad kondenserad mjölk och lägg burken i en kastrull fylld med vatten. Koka upp vattnet och låt burken koka i 2-3 timmar (jag kokade min i tre timmar, då blev den ganska tjock och klumpig, men det passade ju bra i glassen). Det är viktigt att burken alltid täcks av vatten (fyll på under koktiden), annars kan den explodera. Du kan inte koka en burk om den är öppnad, så var säker på din sak när du öppnar den. Låt din dulce de leche svalna.

Tips:
* Glassen har ganska stark smak av dulce de lechen. Lägg upp mindre portioner eller bryt av med andra smaker.
* Glassen blir väldigt hård, så ta upp den en stund innan servering. Dock smälter den ganska snabbt när den väl blir varm.
* Jag kom på tanken att det skulle kunna vara gott med "klumpar" av dulce de lechen i glassen. Något att testa nästa gång?