Gräddtårta med apelsinchoklad

Årets farsdagstårta var (naturligtvis) en gräddtårta. Naturligtvis, eftersom jag passar på att baka gräddtårtor så fort någon högtid eller födelsedag tillåter. Det är ju så roligt! Efter att ha vandrat omkring i mataffären ett tag bestämde jag mig för att testa apelsinchoklad som smakkombination i tårtan. 
 
 
Botten är en ljus tårtbotten och är som vanligt gjord enligt detta recept. Jag har slutat leta efter nya recept på tårtbotten eftersom detta recept alltid blir bra. Botten är delad i tre delar. Det första lagret är fyllt med apelsinkvarg och lite vispad grädde. Apelsinkvargen är färdigköpt, men kan enkelt göras genom att smaksätta kvarg eller liknande med till exempel apelsinskal, -saft och vaniljsocker. Det andra lagret är fyllt med chokladfluff gjord på mjölkchoklad och apelsinsaft. På grund av apelsinsaften blev fyllningen lite lös, så lägg gärna till lite gelatin (alternativt skippa saften) för en stadigare fyllning. Tårtan är crumbcoatad med vispad grädde smaksatt med vaniljsocker (samt lite bakpulver för stadga, en knivsudd per deciliter ungefär) och dekorerad med spritsad grädde, hackad choklad, rivet apelsinskal och krossade divestivekex.
 
 
 
apelsin - apelsinchoklad - choklad - gräddtårta

Chokladfluff som dessert

För att inte vara tvungen att slänga bort extra tårtfyllning som blir över när man gör tårtor kan man enkelt svänga ihop nya grejer av den överblivna fyllningen. Extra tårtfyllning kan bli frosting eller garnering på en annan kaka, fyllning i muffins och så vidare. Använd fantasin.
 
Överbliven chokladfluff är som gjord för att skapa nya desserter av. Skopa upp i glas, garnera och servera. På bilden nedan har mjölkchokladfluff smaksatt med apelsinsaft blivit en snabb efterrrätt med hjälp av några digestivesmulor och lite hackad choklad. 
 
 
För man slänger ju inte bort choklad i onödan.
choklad - dessert - tårtfyllning

Fudgebrownies

 
 
Här kommer receptet på supergoda och lagom kladdiga brownies med fudgeglasyr. Receptet finns hos Hembakat.

Kaka
125 g smör
2 ½ dl strösocker
1 dl kakao
1 nypa salt
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 ½ dl vetemjöl

Fudgeglasyr
1 ½ dl vispgrädde

200 g mörk choklad
½ tsk smör

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smör och tillsätt sedan socker, kakao, salt, vaniljsocker och ägg i kastrullen. Vänd till sist ner mjölet och rör till en slät smet. Häll smeten i en bakpappersklädd form (ca 18 x 25 cm) och grädda i 23-26 minuter. Låt svalna i formen.

Koka upp grädden till glasyren i en kastrull. Ta kastrullen av värmen när de första bubblorna syns och rör ner hackad choklad och smör. Rör om så att chokladen smälter och glasyren blir slät. Häll i en skål och låt stå i kylskåp någon timme och tjockna, rör om då och då. Bred ut glasyren när den har tjocknat och blivit bredbar. Skär kakan i rutor och garnera eventuellt med flingsalt.

 

 
brownies - choklad - fudgebrownies