Årets julgodis

Alla goda ting är tre. Tre musketörer, tre vise män, tre sorter julgodis. I år körde jag säkra kort och gjorde nya versioner på tidigare favoriter. Plus en ny favorit. Fortsätt scrolla ner för bilder och receptlänkar.
 
 
Först ut är mörk chokladtryffel med whiskeysmak. Dessa tryfflar var nya i asken med julgodis i år och var nog min favorit av alla tre (om jag måste välja en).
 
 
 
Ovan ser du mjuk chokladkola, som jag piffade upp med lite havssalt i år. En riktigt god chokladkola, och kombinationen med havssalt passar utmärkt speciellt ifall man väljer en lite mörkare choklad till kolan. 
 
 
Sist men inte minst gjorde jag en fudge med vit choklad, dock med krossade turkisk peppar-karameller ovanpå istället för mandlar. Denna fudge har blivit mitt go-to och mest efterfrågade julgodis, och den faller de flesta i smaken. Jag är själv en sucker för kombinationen saltlakrits och vit choklad, så för mig var denna kombination en vinnare. 
 
choklad - fudge - julgodis - tryffel

Mörk chokladtryffel med whiskey

Redan namnet på dessa chokladtryfflar antyder att de gör sig bäst bland vuxna smaklökar. Gillar man choklad, och speciellt lite mörkare choklad, blir man inte besviken. Whiskeysmaken gör sig påmind i bakgrunden. Originalreceptet hittade jag här.
 
100 g mörk choklad
50 g smör
½ dl grädde
2 tsk kakao
2 msk whiskey
 
Smält choklad och smör i mikro eller i kastrull. Ta av från värmen och rör ner grädde och kakao. Smaksätt med whiskey. Låt svalna och ställ kallt. Chokladkrämen ska bli ordentligt kall. Forma runda tryfflar med hjälp av en sked. Rulla tryfflarna i kakaopulver och ställ svalt. Förvaras i kylskåp.
 
 
choklad - tryffel - whiskey

Fyllda laxrullar

Dessa laxrullar passar utmärkt som snacks eller på ett buffébord. Det är enkelt och snabbt att göra dem, och de ser väldigt fina ut med spiralmönstret. 
 
Ca 150 g (en förpackning) kallrökt lax
75-100 g färskost
2-3 cm pepparrotskräm
 
Rör ihop färskost och pepparrotskräm enligt egen smak. Rada ut laxskivor på en bit plastfilm. Bred ut färskostkrämen på laxen och rulla ihop med hjälp av plastfilmen. Tryck till och rulla laxen ganska tätt. Ställ rullen i frysen ett tag så att den stelnar och fina skivor kan skäras. Låt rullarna tina innan servering.
 
 
 
lax - laxrullar