Dumlemuffins med vaniljströssel

Kladdkakscupcakesen har fått konkurrans!

Muffins

125 g smält smör eller margarin

2 dl strösocker
2 ägg
4 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 ½ dl mjölk
en påse Dumlegodis

Vaniljströssel
1 dl strösocker
1 dl vetemjöl
½ dl havregryn
50 gram smält smör eller margarin
2 tsk vaniljsocker


Vispa smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, under omrörning. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner det i smeten. Tillsätt till sist mjölken och rör till en jämn smet. Fyll muffinsformarna till hälften med smet och tryck ner en Dumlegodis i varje muffin. Blanda ingredienserna till vaniljströsslet och strö över muffinsen. Grädda i 200 grader cirka 15 minuter, eller tills strösslet börjar få lite färg.



Tips:

* Lägg inte för mycket smet i formarna, då flyter muffinsen ut och får ful form. Formarna som jag använde är lite väl låga, men jag gillar resultatet - muffinsen påminner om någon sorts bakelse.
* Du kan variera vaniljströsslet enligt egen smak. Jag lade själv till havregrynen, men kokos och nötter är väl inte helt omöjliga ingredienser heller.
* Jag fick ut 24 muffins, men använde då väldigt små formar.

Chokladbiskvier



Receptet är taget ur Johan Åkerbergs bok Choklad. Dessa biskvier är perfekta att göra om du vill imponera - receptet är enkelt samtidigt som resultatet blir gott och ser inveckat ut. Det är dock ingenting du ska göra om du har bråttom, eftersom biskvierna måste kylas efter varje moment.

Biskvibottnar
150 g mandelmassa
½ dl socker
1 äggvita


Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan fint med rivjärn. Rör ihop mandelmassa, socker och äggvita till en smet. Häll smeten i en spritspåse och tryck ut smeten till små kakor på bakplåtspapper (cirka 3 cm i diameter) och platta till toppen. Grädda biskvibottnarna mitt i ugnen i cirka 10 minuter. Låt dem svalna något innan de lossas från pappret.

Chokladsmörkräm
125 g rumstempererat smör
1 dl florsocker
3 msk kakao
ev. 1 msk konjak


Vispa ihop smör florsocker och kakao. Det ska bli luftigt så använd elvisp eller mixer. Efter cirka 10 minuter, vispa i konjaken om så önskas. Ställ vid behov in smörkrämen i kylskåpet en stund innan du spritsar eller brer ut den på biskvibottnarna. Låt biskvierna kallna.

Chokladtäcke
200 g choklad
25 g kokosfett

Smält choklad och kokosfett tillsammans i en kastrull. Doppa toppen på biskvierna i chokladen och låt den stelna.

Tips:

* Biskvibottnarna flyter ut lite i ugnen, så tänk på att inte spritsa dem for stora!
* Jag brukar smälta 100-150 g choklad till chokladtäcket, eftersom jag tycker att det blir onödigt mycket annars. En annan möjlighet är att doppa biskvierna två gånger, för att få ett tjockare chokladtäcke.


Sockerkaka

Receptet är taget ur Leila Lindholms A piece of cake. Hon skriver att hemligheten med en lyckat sockerkaka är att vispa ägg och strösocker riktigt, riktigt luftigt samt att man aldrig får vispa ner mjölet eftersom kakan lätt blir gummiaktig då. Jag följde alla stegen i beskrivningen till punkt och pricka och fastän jag försiktigt vände ner mjölet tycker jag att kakan blev väldigt gummiaktig. Jag hade även problem med att få kakan ur formen, vilket jag otroligt nog aldrig haft förut. Jag kommer nog i fortsättningen att använda mig av mitt gamla sockerkaksrecept, men tänkte ändå skriva upp receptet här ifall någon annan lyckas bättre med denna kaka eller om jag vill ge den en andra chans. För smaken var det inget fel på! I boken fanns nio olika varianter av denna kaka, här tänkte jag välja ut dem fem bästa.

3 ägg
2 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt


1.
Sätt varmluftsugnenugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
3. Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölken, blanda ner det i äggsmeten.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
5. Välj eventuell smaksättning eller fyll en smord och bröad sockerkaksform.
6. Grädda kakan i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
7. Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller ett brödgaller.



Gammeldags äppelkaka
Tillsätt 100 g riven mandelmassa i smeten. Kärna ur och skär 2 stora äpplen i bitar. Stek dem i 2 msk smör, 2 msk strösocker och 2 tsk malen kanel tills de fått stekyta och börjar mjukna. Blanda äppelbitarna i smeten och fyll en smord och bröad sockerkaksform.

Kardemummakaka

Koka upp mjölken med 1 smk fint stötta kardemummakärnor innan du blandar den med det smälta smöret.

Mjuk lingonpepparkaka
Byt ut mjölken mot 1 dl filmjölk och tillsätt 2 msk pepparkakskryddor. Vänd ner ½ dl rårörda lingon och fyll en smord och bröad form.

Kokostosca
Gör smeten enligt grundrecept och fyll en smord och bröad form med löstagbar kant (cirka 24 cm i diameter). Grädda i cirka 25, gör under tiden i ordning toscasmeten. Rör ihop 25 g smör, ½ dl ljus sirap, ¾ dl matlagningsgrädde, 2 dl kokosflingor och 1 dl strösocker i en kastrull och låt koka samman i cirka 5 minuter. Ta ut kakan efter cirka 25 minuter och bred över toscasmeten. Ställ in kakan igen och grädda tills den är gyllene i cirka 15 minuter.
Kokostoscan