Kanelknutar

Dessa kanelknutar är några av de godaste bullarna jag någonsin ätit. Helt kalrt de bästa jag någonsin bakat. Att man gör dem som knutar istället för vanliga bullar gör att de ser godare och mer avancerade ut, trots att snurrningen inte är så svår bara man får kläm på den. Receptet hittade jag här.
 
20-30 stycken (beroende på storlek)
50 g jäst
250 g smör
5 dl mjölk
1 dl strösocker
1 tsk salt
1 tsk kardemumma
ca 16 ½ dl vetemjöl
 
Fyllning 
150 g rumstempererat smör
1 dl socker
½ dl kanel
 
Pensling
1 ägg
pärlsocker
 
Smula jästen i en bunke. Smält smöret och blanda med mjölken, värm tills blandingen är fingervarm. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den har löst sig. Tillsätt resten av degvätskan samt socker, salt, kardemumma och mjölet, lite i taget. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter. Det går bra att köra den i köksmaskin i 10-15 minuter. Låt jäsa under bakduk i 45 minuter.
 
Blanda smöret med kanel och socker till fyllningen. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Kavla ut varje bit till en rektangel (ca 30 x 40 cm) och bred på fyllningen. Vik plattan dubbel på långsidan. Skär degen i cirka 3 cm breda bitar. Skär ett djupt jack i bitarna och snurra ihop till snurror. Lägg snurrorna på bakplåtspappersklädda plåtar. Pensla med uppvispat ägg och låt jäsa utan bakduk i ytterligare 15 minuter. Strö över pärlsocker och grädda på mellersta falsen i 225 grader 12-15 minuter.
 
Godast är de nybakta med ett glas kall mjölk.
 
Tips:
* Här visar Leila ett sätt att snurra kanelknutar, detta sätt använde jag mig av denna gång. Nästa gång ska jag testa utan "byxbenen". 
 
bullar - kanelbullar - kanelknutar - kanelsnurror

Daimglass med nougat och vit choklad

Denna glass är väldigt enkel att göra, man behöver inte ens en glassmaskin. Perfekt att göra i förväg och ha redo i frysen. Receptet hittade jag på Arlas hemsida, dock har jag ändrat en del.
 
2 ½ dl Flora vaniljvisp
100 g Daim
50 g Dubbelnougat
50 g vit choklad
 
Vispa vaniljvispen hårt. Hacka godiset i små (eller stora) bitar. Blanda, ställ eventuellt smeten en stund i kylskåp. Häll i en form och ställ in i frysen i minst 4 timmar. Ta upp en stund innan servering.
 
Godismängderna i receptet är ungefärliga. I originalreceptet ingick 100 g marshmallows istället för den vita chokladen och nougaten, men jag valde att byta ut dem. Självklart kan man byta ut till vilka godissorter, bär eller frukter man själv gillar.
 
 
daim - daimglass - glass - nougat - vit choklad

Mandelkakor med topping

Det ser ut som små minicupcakes - men det är det inte. Dessa raringar består av en kaka gjord på mandelmassa samt en färskosttopping med apelsinsmak. Recept ur Allas 3/2013.
 
Cirka 15 små formar
200 g mandelmassa
100 g rumstempererat smör
1 dl vetemjöl
fint rivet skal av ½ apelsin
 
Topping
150 g naturell Philadelphiaost
2-3 msk florsocker
fint rivet skal av ½ apelsin
ev. strössel
 
Riv mandelmassan i en matberedare och blanda väl med smöret. Tillsätt mjölet och apelsinskalet. Fyll små formar med smeten och platta ut topparna med handen. Grädda i 175 grader cirka 12 minuter. Låt svalna.
 
Vispa ihop färskosten med florsocker och apelsinskal luftigt. Spritsa toppingen på varje mandelkaka. Garnera eventuellt med strössel.
 
apelsin - färskost - mandelkakor - mandelmassa - philadelphia