Stjärnkola

Stjärnanisen ger en lakritsliknande smak i kolan. Jag slog in mina kolor i aluminiumfolie och gav bort i julklapp. Receptet är taget ur Lantliv Mat & Vin 9/2011.

Ca 20 bitar

50 g smör
1 ½ dl vispgrädde
1 dl strösocker
½ dl ljus sirap
3 stjärnanisar, fint mortlade
1 nypa salt


Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull. Tillsätt grädde, socker, sirap, stjärnanis och salt. Låt koka på svag värme tills smeten når en temperatur på 123°, rör om då och då under tiden. Använd dig gärna av en digital kökstermometer. Har du inte någon termometer kan du istället göra ett kulprov. Droppa lite kolasmet i ett glas med kallt vatten. Kan du forma kolan till en kolaliknande kula med fingrarna är den färdigkokt. Häll upp kolan i en form klädd med bakplåtspapper. Låt svalna. Skär eller klipp kolan innan den stelnat helt. Förvara svalt.


Lussekatter

För mig blir det ingen jul utan lussekatter! Godast är de nybakta, men de kan även frysas in. Dessa lussekatter bakade vi i skolan på husa-letktionerna, därav det mycket pedagogiska receptet.

Degspad
2 ½ dl mjölk
25 g jäst
1 krm salt
1 tsk socker

½ g saffran
2 dl vetemjöl


Dessutom behöver du

½ burk (125 g) kvark
1 dl socker
ca 6 dl vetemjöl
50 g smält margarin


Garnering och pensling
½ dl russin
ägg


Värm mjölken tills den är fingervarm. Smula ner jästen i en plastskål, tillsätt saltet och mjölken. Rör med trägaffel tills jästen löser sig. Tillsätt 1 tsk socker, ½ saffran och 2 dl vetemjöl. Låt degspadet jäsa under brödduk på varmt ställe ca 10 minuter.

Tillsätt kvark, socker och en del av mjölet under omrörning med trägaffel. Tilsätt mera mjöl och knåda med en hand. Tillsätt det smälta, avsvalnade margarinet. Fortsätt att knåda tills degen lossnar från skålen och handen.

Baka ut degen till lussekatter. Garnera med russin. Låt jäsa på bakplåtspappersklädd plåt underbrödduk ca 20-30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 225 grader. Pensla lussekatterna med uppvispat ägg och grädda dem i ca 5-8 minuter.




julbak - lucia - lussebullar - lussekatter

Saffranskaka

En juligare variant av sockerkaka. Receptet är taget ur "Sju sorters kakor" (1988 års upplaga)

200 g margarin eller smör
½ g saffran
(sockerbit)
2 ägg
3 dl socker
1 ½ dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
(florsocker)


Smält matfettet och låt det svalna. Stöt saffranet i en mortel, gärna med en sockerbit. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt saffran, matfett och mjölk. Blanda mjölet med bakpulvret och rör ner det i smeten. Häll den i en smord och bröad form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter). Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter. Sikta ev över florsocker när kakan ska serveras.