Oreo cheesecake

Lagom till morsdag slängde jag ihop en cheesecake med oreokex. Mängderna är inte helt exakta eftersom jag inte mäte så noga och inte följde något specifikt recept. 
 
 
 
Botten
25-50 g smält smör
150-200 g oreokex (eller liknande)
 
Krossa eller mixa kexen i en matberedare. Rör ner smält smör och tryck ut i en springform. Ställ formen i kylskåp under tiden du gör cheesecakesmeten.
 
Cheesecake
4 dl vispgrädde
300 g färskost
½ - 1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
oreokex
 
Vispa grädden i ett par minuter. Den ska vara rätt fast. Tillsätt därefter färskost och socker och vispa med elvisp någon minut. Hacka kexen i små bitar och vänd till sist ner i smeten. Häll smeten över kexbotten och ställ i kylskåp för att stelna (helst över natten).
 
Chokladganache
100 g choklad
¾ dl grädde
 
Värm upp grädden tills den sjuder. Häll över chokladbitarna och låt stå ett tag. Rör sedan om så att alla chokladbitarna smälter. Låt ganachen kallna innan den hälls över cheesecaken. Förvara i kylskåp. Dekorera kakan med krossade kex och vispad grädde strax innan servering.
 
 
 
 

Gräddtårta med hallon, choklad och lakrits

Jag gillar att baka gräddtårtor. Speciellt att testa nya smakkombinationer och dekoreringssätt. Är inget stort fan av jordgubbstårtor, om vi säger så. Denna tårta är fylld med hallon, choklad och lakrits i olika former. Nu var det ett tag sedan jag gjorde tårtan (tror det var till min födelsedag för en del månader sedan), så jag kommer inte ihåg exakt hur jag gick tillväga i alla steg. Men lägger ändå upp tårtan i inspirationssyfte.
 
 
 
Tårtbotten är som vanligt en lika delar-botten som är delad i tre varv och har två olika fyllningar. Den första fyllningen är en chokladfluff, som görs enligt detta recept, men Dumlekolorna byts ut mot choklad smaksatt med lakrits (eller annan god choklad). Kan dock tipsa om att lakrits/salmiakchoklad blir riktigt gott.
 
Det sista lagret är fyllt med hallonmousse. Här minns jag dock inte hur jag gick tillväga, men är rätt säker på att kvarg och grädde var inblandat. 2 dl vispad grädde, en burk (ca 200 g) kvarg och hallon (antingen upptinade eller kokade) samt socker och vaniljsocker är min bästa gissning.
 
Slutligen är tårtan crumbcoatad, täckt med grädde och dekorerad med spritsad grädde, godis (lakritsgodis, riven choklad och krossad turkisk peppar) och chokladströssel. Kombinationerna hallon och choklad, choklad och lakrits samt hallon och lakrits är välbeprövade. Kan härmed intyga att kombinationen av samtliga tre även fungerar. 
 
 
 
choklad - gräddtårta - hallon

Morotscheesecake

Morotskaka är en av mina favoritkakor. Cheesecake är nog snäppet godare ändå. Cheesecake kombinerat med morotskaka är riktigt gott. Receptet hittade jag här och eftersom det är en amerikansk blogg har jag ändrat alla cups och ounces till deciliter och gram enligt bästa förmåga. Många amerikanska recept på morotskaka innehåller ananas (även denna), vilket bidrar till en saftig kaka. 
 
Morotskaka
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
¼ tsk salt
1 tsk kanel
2 stora ägg
½ dl socker
1 ¼ dl vegetabilisk olja
1 ¼ dl "buttermilk" (alternativt 1 ¼ dl mjölk + 1 msk vinäger/citronsaft som fått stå i ca 10 min)
1 tsk vaniljextrakt (-socker eller -pulver funkar också)
½ dl rivna morötter
1 ¼ dl krossad ananas (avrunnen; spara juicen!)
½ dl riven kokos
1 ¼ dl hackade valnötter (valfritt)
 
Cheesecake
400 g färskost
1 ¼ dl gräddfil
3 ägg
1 ¾ dl socker
2 msk vetemjöl
1 msk ananasjuice
 
Färskostglasyr
1 msk smör
85 g färskost
1 tsk vaniljsocker
1 msk ananasjuice
3 ½ dl florsocker
 
Börja med morotskakesmeten: Blanda socker, ägg, olja och buttermilk i ett par minuter genom att vända om och skrapa sidorna av skålen med en slickepott. Blanda mjöl, bakpulver, salt, vaniljsocker och kanel och vänd ner i äggsmeten. Rör tills allt är väl blandat. Tillsätt slutligen morötter, ananas, kokos och valnötter. Lägg skålen till sidan.
 
Gör sedan cheesecakesmeten: Vispa färskost och gräddfil tills det blir krämigt. Addera ett ägg i taget under tiden du vispar. Tillsätt socker, mjöl och ananasjuice. Vispa i ett par minuter. 
 
Häll morotskakesmeten i en smord form (ca 24 cm i diameter) och häll sedan försiktigt (med hjälp av en sked) cheesecakesmeten över morotskakan. Grädda kakan i 175 grader i mitten av ugnen ca 30 minuter. Täck kakan med aluminiumfolie så att den inte blir för mörk och grädda i 30 minuter till (total gräddningstid är alltså 60 minuter). Ta av ugnen, men lämna kakan i ugnen för att kallna med ugnsluckan öppen i en halvtimme. Ta därefter ut kakan ur ugnen och låt den svalna helt. Låt stå i kylskåp i minst två timmar eller över natten. 
 
Innan servering görs frostingen: Vispa samman smör och färskost tills det blir krämigt. Tillsätt florsocker och vispa väl. Tillsätt därefter ananasjuice och vaniljsocker. Bred ut frostingen över kakan. Dekorera på valfritt sätt (t.ex. med hackade nötter eller vispad grädde). Förvara kakan kallt. Ta gärna fram kakan i rumstemperatur en halvtimme innan servering.
 
 
 
cheesecake - frosting - morotscheesecake - morotskaka