Mjölkchokladmousse med kexkrisp

En väldigt enkel och dessutom väldigt god choklamousse. Hemligheten är att använda någon form av smaksatt choklad, då får man enkelt en smaksatt mousse. Receptet har jag improviserat fram själv, med inspiration från en chokladmoussetårta.

4 portioner
100-150 g choklad (t.ex. Fazer med kexkrisp)
2 dl grädde
2 äggulor
1-2 msk florsocker

Smält chokladen över vattenbad och låt den svalna. Vispa äggulorna med florsocker. Vispa grädden, inte för hårt men inte heller för löst. Vänd ner äggulevispet i grädden och därefter den smälta chokladen. Skeda upp moussen i portionsglas och dekorera exempelvis med riven choklad. Låt atå i kylskåp innan servering.




choklad. mjölkchoklad - chokladmousse - mjölkchokladmousse - mousse

Smulpaj med mango och päron

En smulpaj med exotiska smaker av kokos, päron och mango. Godast är den halvljummen serverad med lite vaniljvisp. 

125 g kallt smör
1 dl socker
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl kokosflingor

2 päron
1-2 mango (färsk, fryst eller konserverad)
(1 msk socker)

Sätt ugnen på 200 grader. Tärna smöret och nyp ihop ingredienserna till bottnen. Tryck ut hälften av degen i en pajform (ca 24 cm) och förgrädda i 6-7 minuter i nedre delen av ugnen. Skala frukterna och skär i bitar. Fördela dem i det förgräddade pajskalet, strö eventuellt över en matsked socker och smula över den andra hälften av degen. Grädda i ytterligare 20-25 minuter.



exotisk - mango - paj - päron - smulpaj

Mäktig chokladtårta

 
 
Här kommer receptet på en riktigt saftig och chokladig tårta. Med chokladbotten, chokladfyllning och chokladfrosting blir den ganska mäktig. Och god - om man gillar choklad.
 

Botten är gjord enligt detta recept, vilket ger en väldigt saftig botten där chokladen inte tar över allt för mycket. Jag delade botten i tre delar.
 
Båda lagren i tårtan är fyllda med chokladfudgefrosting och den är täckt och spritsad med denna chokladkräm. Man skulle ha kunnat använda sig av samma frosting till fyllning och dekorering, men jag ville ha lite omväxling. Trots att båda dessa är chokladfrosting så är de ganska olika i smaken, den ena med smält choklad och smör som huvudingrediens och den andra med Philadelphiaost. Dessutom räckte inte en sats frosting till att både täcka och fylla tårtan.
 


Tårtans sidor är släta och ovanpå har jag spritsat någon form av rosmönster. Sedan dekorerade jag med guldfärgat strössel.
 
 
choklad - chokladtårta