Chokladbiskvier



Receptet är taget ur Johan Åkerbergs bok Choklad. Dessa biskvier är perfekta att göra om du vill imponera - receptet är enkelt samtidigt som resultatet blir gott och ser inveckat ut. Det är dock ingenting du ska göra om du har bråttom, eftersom biskvierna måste kylas efter varje moment.

Biskvibottnar
150 g mandelmassa
½ dl socker
1 äggvita


Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan fint med rivjärn. Rör ihop mandelmassa, socker och äggvita till en smet. Häll smeten i en spritspåse och tryck ut smeten till små kakor på bakplåtspapper (cirka 3 cm i diameter) och platta till toppen. Grädda biskvibottnarna mitt i ugnen i cirka 10 minuter. Låt dem svalna något innan de lossas från pappret.

Chokladsmörkräm
125 g rumstempererat smör
1 dl florsocker
3 msk kakao
ev. 1 msk konjak


Vispa ihop smör florsocker och kakao. Det ska bli luftigt så använd elvisp eller mixer. Efter cirka 10 minuter, vispa i konjaken om så önskas. Ställ vid behov in smörkrämen i kylskåpet en stund innan du spritsar eller brer ut den på biskvibottnarna. Låt biskvierna kallna.

Chokladtäcke
200 g choklad
25 g kokosfett

Smält choklad och kokosfett tillsammans i en kastrull. Doppa toppen på biskvierna i chokladen och låt den stelna.

Tips:

* Biskvibottnarna flyter ut lite i ugnen, så tänk på att inte spritsa dem for stora!
* Jag brukar smälta 100-150 g choklad till chokladtäcket, eftersom jag tycker att det blir onödigt mycket annars. En annan möjlighet är att doppa biskvierna två gånger, för att få ett tjockare chokladtäcke.


Netti

Åhhh tem va jo så goda!