Chokladfondant

Chokladfondant är en av de godaste (och mest mättande) efterrätterna för en chokladälskare. Dessa fondanter blev riktigt lyckade. Ju finare choklad man har, desto bättre blir resultatet. Receptet hittade jag i en av Lindts reklamannonser i tidningen Hembakat 7/2012.
 
4 portioner
200 g bakchoklad (150 g till smeten, 50 g som bitar i formen)
180 g smör + 20 g att smöra formarna
2 dl socker (1dl till smeten, 1 dl till formarna)
1 dl mjöl
3 hela ägg
3 äggulor
1 nypa salt
 
Smält 150 g choklad i vattenbad. Tillsätt smör, socker och salt, rör till en slät smet. Tillsätt de hela äggen, äggulorna och mjölet, blanda. Smöra formarna och sockra insidorna, båda bottnar och kanter. Fyll formarna till tre fjärdedelar med smet. Fördela den resterande chokladen (50 g) som bitar mitt i smeten i formarna. Ställ de fyllda formarna i frysen i minst 3 timmar för bästa resultat. Placera formarna (direkt från frysen) i ugnen i 200 graders värme. Baka 15-20 minuter (beroende på val av portionsform). Servera varma med en kula glass.
 
choklad