Dubbel chokladmoussetårta

Underbart god chokladmoussetårta! Man kan antingen göra den med mjölkchoklad för en mildare smak eller mörk bakchoklad för en fylligare smakupplevelse. Själv tycker jag att en mörkare choklad passar bättre, eftersom den vita chokladen i mittenlagret är så pass söt och mild. Receptet hittade jag hos Mårtenssons kök.
 
Botten
75 g mandelmjöl
1 dl florsocker
2 äggvitor
½ dl strösocker
 
Lägg ett bakplåtspapper i bottnen på en springform (24-26 cm i diameter) och smörj kanterna. Blanda samman mandelmjölet och florsocker ordentligt så att inga klumpar bildas. Vispa äggvitorna till ett fast skum och tillsätt strösockret lite i taget under tiden du vispar. Fortsätt vispa tills det blir styvt och blankt. Vänd försiktigt ner mandelblandningen. Bred ut smeten i springformen och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader cirka 12-15 minuter. Låt bottnen kallna i formen innan du lossar den. Diska ur formen och sätt bottnen med ovansidan neråt (gärna ett bakplåtspapper underst) så blir det lättare att senare flytta tårtan på ett serveringsfat. Ställ formen i frysen under tiden du gör moussen.
 
Mousse
4 gelatinblad
200 g mörk choklad (eller mjölkchoklad)
100 g vit choklad
6 dl vispgrädde
2 äggulor
½ dl florsocker
 
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten minst 5 minuter. Hacka chokladen och lägg de olika sorterna i olika skålar. Låt 1 ½ dl vispgrädde sjuda upp och häll 1 dl i den mörka chokladen och ½ dl i den vita. Rör tills chokladen har smält. (Ju mindre bitar desto snabbare går det. Vid behov kan du hjälpa till genom att använda dig av ett vattenbad eller smälta chokladsmeten i en kastrull på låg värme.) Vispa äggulor och florsocker poröst i en liten skål. Vispa 4 dl grädde i en annan skål, men vispa inte för fast. Vänd ner äggsmeten i vispgrädden. Krama ur gelatinbladen och smält dem i en kastrull tillsammans med ½ dl grädde. Låt gelatingräddblandningen svalna (annars bildas små klumpar i moussen) och häll den sedan i en tunn stråle i gräddblandningen under tiden du rör om. Vänd ner en tredjedel av smeten i den vita chokladen och rör tills blandningen blir slät. Blanda resten av smeten med den mörka chokladen. Ta upp formen ur frysen. Bred hälften av den mörka chokladsmeten på bottnen. Klicka ut den vita chokladsmeten ovanpå den mörka och bred försiktigt ut den så att de inte blandas. Gör likadant med resten av den mörka chokladsmeten. På detta sätt blir kakan randig. Låt stelna i kylskåp minst 4 timmar. 
 
Dekorera antingen med färska bär och riven choklad eller genom att spritsa mörk choklad med en chokladpenna. 
 
Mousse gjord på mjölkchoklad och vit choklad. Tårtan är 24 cm i diameter. 
 
Dekorationerna är gjorda i sockermassa. Den mörka chokladen har jag spritsat med en chokladpenna. 
 
Mousse gjord på mörk och vit choklad. Receptet är fördubblat för att räcka till fler personer. Tårtan är 28 cm i diameter.
choklad - chokladmousse - chokladmoussetårta - chokladpenna - mörk choklad - rosor - sockerpasta - tårta - vit choklad - vitchoklad
Netti

Oj den här va jo såå good :-) Favorit!