Hollandaisesås

Hollandaisesås är såsen man ska äta till lax och sparris, har jag hört. Och efter att ha provat kombinationen kan jag inte annat än att instämma. Recept från Arla.se.
 
150 g smör
3 äggulor
2 msk vatten
3 tsk citronsaft
1 krm salt
 
Smält smöret i en kastrull på svag värme. Låt salterna i smöret sjunka till bottnen. Vispa ihop äggulor och vatten i en liten kastrull. Ställ kastrullen i vattenbad i en större kastrull med sjudande vatten. Vispa kraftigt tills blandningen tjocknar. Ta bort kastrullen från värmen så fort det har tjocknat, annars kan äggen koagulera och såsen skär sig. Vispa i smöret i en tunn stråle utan att bottensatsen kommer med. Smaksätt med citron och salt.
 
Servera såsen till lax, smörstekt sparris och kokta ägg.
 
 
 
 
hollandaise - hollandaisesås - lax - sparris