Luftig sockerkaka

En burk turkisk yoghurt i kylskåpet och ett behov av att baka resulterade i denna sockerkaka häromdagen. Tack vare den turkiska yoghurten blir kakan väldigt porös och luftig och inte alls lika tung som den klassiska sockerkakan. Receptet hittade jag på Lindahls Yoghurtskola.
 
3 ägg
2 dl socker
½ apelsin eller citron
2 ½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 ½ tsk bakpulver
2 dl turkisk eller grekisk yoghurt
 
Vispa ägg, socker, rasp och saft av apelsin eller citron pösigt. Använd elvisp och vispa på högsta effekt i minst 5 minuter. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Blanda växelvis ner mjölblandningen och yoghurten i smeten. Använd t.ex. en evisp på lägsta effekt. Häll smeten i en smord och bröad form (ca 1 ½ liter). Grädda kakan i 170 grader cirka 50 minuter. Låt vila en stund innan kakan tas ur formen. Låt svalna innan servering.
 
sockerkaka - turkisk yoghurt