Österbottniskt rågbröd

Jättegott recept på det klassiska rågbrödet. Receptet hittade jag i mammas recepthäfte. Ett typiskt "gammalt" recept utan exakta värden; "vetemjöl → passligt tjock deg" står det i receptet. Det blir en ganska stor sats (16 bröd) så använd den största bunken du har hemma! Bröden blir perfekta att fylla upp frysen med.
 
Cirka 16 rågbröd
4 ägg
1 l vatten
1 l mjölk
100 g jäst
3 msk salt
6 dl grahamsmjöl
12 dl rågmjöl
2 msk olja
½ dl sirap
2 dl havregryn
vetemjöl
 
Vispa äggen. Värm vätskan och tillsätt äggen. Smula ner jästen, Tillsätt salt, grahamsmjöl, rågmjöl, sirap, havregryn och olja. Tillsätt även så mycket vetemjöl som behövs för att degen ska bli lagom tjock. Baka ut till cirka 1 cm tjocka bröd. Låt jäsa åtminstone en timme. Grädda i 200 grader i 15-20 minuter.
 
 
 
Tips:
* Vill man ha mörkare deg så byter man ut en del av vetemjölet mot rågmjöl. 
* Om man bakar halva satsen är mängden jäst (100 g) fortfarande den samma.
rågbröd