Saftig vetelimpa

Goda och enkla vetelimpor. Tips: Rosta! Kan tänka mig att degen är en bra bas för vetelimpor och kan varieras med olika nötter, toppningar och mjölsorter. Recept ur Hembakat 3/2012.
 
Två limpor
6 dl mjölk
50 g jäst
2 tsk salt
1 msk sirap
12-13 dl vetemjöl
 
Värm mjölken till 37 grader. Lös upp jästen med saltet och mjölken. Tillsätt sirap och mjölet, lite i taget. Knåda ihop degen på ett mjölat bakbord. Låt degen jäsa övertäckt i bunken i 40 minuter. Dela degen i fyra delar och rulla ut dem till tjocka längder. Tvinna längderna två och två till samma längd som brödformarna. Lägg längderna i varsin bakplåtspappersklädd brödform. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter. Sätt ugnen på 220 grader. Grädda i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter. Täck eventuellt bröden med ett bakplåtspapper mot slutet av gräddningen.
 
 
bröd - limpa - vetelimpa