Blåbärspaj med knaprigt täcke
Denna paj smakar sommar. Och blåbär förstås. Receptet hittade jag hos Bli min jäst.
Mördeg
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
½ dl florsocker
1 ägg
½ msk kallt vatten
Fyllning
blåbär
potatismjöl
Knaprig topping
75 g smör
2 ½ dl havregryn
1 ½ dl socker
Nyp ihop tärnat kallt smör med vetemjöl och florsocker. Tillsätt ägg och vatten och arbeta tills degen går ihop. Knåda inte. Låt degen vila i kylen i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en pajform med mördegen. Nagga degen med en gaffel. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Smält smöret till toppingen och rör ner havregryn och socker. Låt svälla i två minuter. Fyll pajskalet med blåbärsfyllningen. Strössla över toppingen och grädda i cirka 25 minuter. Servera pajen med vaniljsås.
