Danskt rågbröd

För några månader sedan prövade jag på Johan Sörbergs recept på danskt rågbröd. Resultatet blev riktigt bra, brödet blev saftigt och gott. Det känns ungefär som att äta ett "vanligt" rågbröd fast i limpform... Som många andra bröd av denna typ så blir rågbröden godare när de fått stå någon dag. 
 
Dag 1:
500 g vatten
300 g hel råg (rågkross går också bra)
200 g solrosfrön
50 g linfrön
40 g salt
 
Skållning: Mät upp alla torra ingredienser i en bunke. Koka upp vattnet och häll över fröblandningen. Täck över bunken med plast och låt stå i kyl tills nästa dag.
 
Dag 2:
500 g vatten
300 g mörk sirap
300 g grovt rågmjöl
300 g fint rågmjöl
300 g vetemjöl
60 g jäst
hela fröblandningen från dag 1
 
Mät upp vattnet och ljumma det till 37 grader. Smula ner jästen och blanda tills den löst sig. Tillsätt sirapen, allt rågmjöl, vetemjöl och fröblandningen från dag 1. Kör hela degen på låg hastighet i en matberedare cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Smörj och bröa under tiden 2-3 avlånga brödformar (beroende på formarnas storlek, jag fick 3 bröd). Fyll formarna till två tredjedelar med smet, mjöla ovanpå och platta till. Låt stå under bakduk i 40 minuter. Sätt in bröden i ugnen och spraya med lite vatten så får bröden en knaprigare yta. Sänk värmen till 210 grader. Grädda i ungefär 75 minuter (gäller en form som rymmer 1 liter). Känn med en sticka, bröden ska inte vara kladdiga. Låt bröden stå en dag innan de är klara att ätas.
 
 
bröd - danskt bröd - danskt rågbröd - rågbröd