Hamburgerbröd

Recept ur Hembakat 3/2012. Perfekt att ha en påse i frysen och slänga på grillen i sommar. 
 
14-16 bröd
3 dl mjölk
2 dl vatten
25 g jäst
2 tsk salt
2 msk strösocker
12-13 dl vetemjöl (alternativt en liten del grahammjöl)
 
Pensling
ägg
skalade sesamfrön
 
Blanda mjölk och vatten och värm vätskan till 37 grader. Smula jästen i en degbunke och häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den har löst sig. Häll över resten av degvätskan och tillsätt salt, socker och så mycket vetemjöl att det blir en smidig deg som inte kladdar. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter. Arbeta degen på mjölat bakbord. Dela degen i två delar, rulla ut längder och skär dem i 7-8 bitar. Rulla till runda bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. När bröden har jäst i ca 15 minuter lägger du ett bakplåtspapper över bullarna, placerar en bakplåt ovanpå och trycker till lite. Då blir bullarna lite platta och jämnrunda. Ta bort den övre plåten och bakplåtspappret. Fortsätt jäsningen i ca 30 minuter till. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda bröden mitt i ugnen tills de får fin färg, ca 6-8 minuter.
 
 
hamburgerbröd