Små fastlagsbullar

Här kommer ett recept på små fastlagsbullar eller minisemlor, om man vill kalla dem det. De blir riktigt goda och mandelfyllningen med vaniljsmak är speciellt god. Recept ur Hembakat 1/2013. I receptet stod det att det skulle bli 30-40 semlor, men antagligen jäste degen inte som den skulle denna gång. Goda blev de i alla fall!
 
Cirka 18 st
75 g smör
2 ½ dl mjölk
25 g jäst
¾ dl strösocker
1 krm salt
1 ägg
½ msk malen kardemuma
1 ½ tsk bakpulver
7-8 dl vetemjöl
 
Fyllning
150 g riven mandelmassa
ca 1 dl mjölk
2 tsk vaniljsocker
1 tsk vaniljpulver eller ½ vaniljstång
ca 3 dl vispgrädde
 
Smält smöret. Häll i mjölken och värm till 37 grader. Finfördela jästen i en bunke och lös upp den med degspadet. Tillsätt socker, salt, ägg, kardemumma, bakpulver och mjöl, lite i taget. Arbeta ihop allt till en smidig deg och låt jäsa under bakduk i cirka 40 minuter. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och forma cirka 18 bullar (30-40 st) cirka 45 gram deg/bulle. Lägg dem på bakpappersklädda plåtar och låt dem jäsa i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med ägg och grädda dem mitt i ugnen i 8-10 minuter. Låt bullarna kallna under bakduk.
 
Skär ett lock på varje bulle med en vass kniv. Blanda mandelmassa, mjölk, vaniljsocker och vaniljpulver/-stång till en krämig fyllning och fyll bullarna med den. Vispa grädden och spritsa den på bullen. Lägg på locket och pudra över florsocker.
 
fastlagsbullar - fettisbullar - fettisdag - minibullar - minisemlor - semlor