Malaxlimpan

Malaxlimpan är en av de mest kända och älskade limporna i trakten där jag bor. Passar såväl till vardag som till fest. Bäst smakar den med olika fiskpålägg (lax i olika former, räkröra eller ägg), men den lär även vara god rostad. Trots att originalreceptet är hemligstämplat finns en del copycat-recept på internet. Detta hittade jag hos Malins Mat. Det tar väldigt länge att göra den, men det mesta av tiden är jäsningstid. Hållbarheten på limporna är (tack vare allt socker) väldigt lång, men visst kan man frysa in limporna också.
 
5 limpor
70 g jäst
1 ½ l vatten
2 kaffekoppar (3 dl) memma malt
½ l sirap
3 (4 ½ dl) kaffekoppar socker
2 tsk bikarbonat
4 msk salt
1 kg fint rågmjöl
1-1 ½ kg grovt rågmjöl (alternativt rågmjöl blandat med rågkross)
 
Smula jästen i en stor bunke. Värm vattnet fingervarmt och lös upp jästen. Tillsätt de övriga ingedienserna och knåda till en stadig deg. Låt jäsa övertäckt i minst 6 timmar. Fördela degen i cirka 5 avlånga brödformar (alternativt häll den i en långpanna). Jämna till ytan med våt hand. Låt jäsa i ytterligare 1 timme.
 
Grädda i 150 graders värme i cirka 3 timmar. Pensla med starkt kaffe efter 1 timme och slutligen när 30 minuter av gräddningstiden återstår. Efter gräddningen övertäcks limporna med en duk och får vila till följande dag. Därefter penslas de med 1 dl mycket starkt kaffe som blandats med ½ dl socker. Låt bröden vila i cirka 1 timme så att kaffe-sockerblandningen stabiliserar sig. Packa därefter in bröden i plastpåsar. Låt limporna stå i 3 dagar innan du äter av dem, för bättre smak.
bröd - brödmalt - limpa - limpor - malaxlimpa - malaxlimpan - malaxlimpor