Pinocchiotårta

Pinocchiotårta, Brittatårta, Glömmingetårta, Herrgårdstårta - kärt barn har många namn. En väldigt enkel och somrig tårta. Jordgubbar, grädde, söt maräng och mjuk kaka. Kan inte bli mycket bättre. Recept från Arla.
 
Ca 14 bitar
100 g rumstempererat smör
1 ½ dl strösocker
5 äggulor
4 msk mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
 
Maräng
5 äggvitor
2 ½ dl socker
1 dl grovhackade mandlar eller hasselnötter
 
Fyllning
6 dl vispgrädde
4 tsk vaniljsocker
skivade färska jordgubbar
 

Sätt ugnen på 150 grader. Vispa smör och socker poröst. Vispa ner en äggula i taget. Rör i mjölken. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Bred ut till botten i en bakplåtspappersklädd långpanna (30 x 40 cm). Vispa äggvitorna och hälften av sockret till marängen till ett fast skum. Vispa ner resten av sockret. Bred marängen toppigt över bottensmeten. Strö på hackade mandlar. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30-40 minuter. Låt kakan kallna. Dela den på mitten. Vispa grädden med vaniljsockret. Lägg ihop kakan med jordgubbar och grädde mellan och ovanpå.
 
 
 
brittatårta - glömmingetårta - herrgårdstårta - jordgbbstårta - jordgubbar - pinocchio - pinocchiotårta
Marie Bergman

Skulle väääldigt gärna sätta tänderna i den där =)