Chokladtårtbotten

Denna tårtbotten är, som rubriken avslöjar, väldigt saftig och chokladig. Den blir hög och är lätt att arbeta med, speciellt om man bakar den dagen innan tårtan ska fyllas och förvarar den i kylskåp. Receptet (på finska) finns hos Kinuskikissa
 
2 dl vetemjöl
1 ½ dl potatismjöl
3 tsk bakpulver
¾ tsk salt
2 tsk vaniljsocker
1 ½ dl mörkt kakaopulver
150 g rumstempererat smör eller margarin
3 ½ dl socker
3 ägg
3 dl fingervarm mjölk
 
Fuktning
1 ¼ dl vätska (saft, vaniljmjölk, lemonad, mjölk)
 
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg ett bakplåtspapper i botten av en springform. Smörj och bröa formen. Vispa smör och socker poröst och tillsätt äggen, ett i taget. Blanda de torra ingredienserna och värm mjölken fingervarm. Vispa långsamt ner ungefär hälften av de torra ingredienserna och därefter resten av torra ingredienserna och mjölken växelvis. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i 50-60 minuter. Låt stå i formen cirka 15 minuter innan den lossas.
botten - choklad - kakao - tårta - tårtbotten