Saftig chokladtårtbotten

Det här är en tårtbotten för dig som gillar choklad. Den blir väldigt saftig och god, och är dessutom lätt att hantera när man fyller och dekorerar sin tårta. Receptet finns i Lomelinos tårtor av Linda Lomelino.

Botten 
4 1/4 dl vetemjöl
4 3/4 dl socker
1 1/4 dl kakao
1 tsk bakpulver
2 tsk matsoda/bikarbonat
2 stora ägg
2 1/2 dl starkt kaffe, avsvalnat
2 1/2 dl surmjölk
1 1/4 dl rapsolja
1 msk vaniljessens (eller vaniljsocker)

Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en springform (24 cm), lägg ett bakplåtspapper i botten av formen. Sikta de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt övriga ingredienser och blanda några minuter. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i cirka en timme. Låt kakan stå en stund innan den lossas från formen.

Det lönar sig att dela bottnen först när den har fått stå i kylskåp en stund. Bottnen blir väldigt saftig och kan bakas någon dag i förväg och förvaras i kylskåp.








chokladtårta - chokladtårtbotten - tårta - tårtbotten