Amerikansk blåbärscheesecake

Jag har blivit lite besatt av cheesecakes på sistone, vilket nog kommer att synas i bloggen den närmaste tiden. De är bland det roligaste man kan baka och goda är de också. Denna ugnsbakade blåbärscheesecake är nog en av de godaste kakorna jag ätit. Blåbär passar perfekt i cheesecakes! Receptet hittade jag hos Jonna 1983. 
 
 
 
Botten
250 g digestivekex
50 g mjukt smör
3 msk flytande honung
 
Fyllning
300 g creme fraiche
250 g kvarg
250 g mascarponeost eller Philadelphiaost
2 ½ dl socker
¾ dl majsstärkelse (Maizena)
1 msk vaniljsocker
1 apelsin, rivet skal
4 ägg
2 dl blåbär (+ 1 msk majsstärkelse)
 
Smula kexen i en matberedare. Tillsätt det mjuka smöret och honung, mixa tills allting har blandats. Lägg ett bakplåtspapper i botten av en springform (ca 24 cm i diameter) och tryck ut smulblandningen i formen.
 
Vispa alla ingredienser utom blåbären till fyllningen. Häll ut över kexbotten. Strö över blåbären. Blanda en matsked majsstärkele om du använder frysta blåbär. Grädda i 175 grader i mitten av ugnen 45-60 minuter, tills smeten har stannat. Om kakan blir för mörk i slutet av gräddningstiden kan formen täckas med bakplåtspapper. 
 
Låt kakan svalna innan den serveras. Det går bra att göra kakan i förväg och förvara i kylskåp; den blir godare när den får stå några timmar.
 
 
 
blueberrycheesecake - blåbär - blåbärscheesecake - cheesecake - cheesecake i ugn