Morotscheesecake

Morotskaka är en av mina favoritkakor. Cheesecake är nog snäppet godare ändå. Cheesecake kombinerat med morotskaka är riktigt gott. Receptet hittade jag här och eftersom det är en amerikansk blogg har jag ändrat alla cups och ounces till deciliter och gram enligt bästa förmåga. Många amerikanska recept på morotskaka innehåller ananas (även denna), vilket bidrar till en saftig kaka. 
 
Morotskaka
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
¼ tsk salt
1 tsk kanel
2 stora ägg
½ dl socker
1 ¼ dl vegetabilisk olja
1 ¼ dl "buttermilk" (alternativt 1 ¼ dl mjölk + 1 msk vinäger/citronsaft som fått stå i ca 10 min)
1 tsk vaniljextrakt (-socker eller -pulver funkar också)
½ dl rivna morötter
1 ¼ dl krossad ananas (avrunnen; spara juicen!)
½ dl riven kokos
1 ¼ dl hackade valnötter (valfritt)
 
Cheesecake
400 g färskost
1 ¼ dl gräddfil
3 ägg
1 ¾ dl socker
2 msk vetemjöl
1 msk ananasjuice
 
Färskostglasyr
1 msk smör
85 g färskost
1 tsk vaniljsocker
1 msk ananasjuice
3 ½ dl florsocker
 
Börja med morotskakesmeten: Blanda socker, ägg, olja och buttermilk i ett par minuter genom att vända om och skrapa sidorna av skålen med en slickepott. Blanda mjöl, bakpulver, salt, vaniljsocker och kanel och vänd ner i äggsmeten. Rör tills allt är väl blandat. Tillsätt slutligen morötter, ananas, kokos och valnötter. Lägg skålen till sidan.
 
Gör sedan cheesecakesmeten: Vispa färskost och gräddfil tills det blir krämigt. Addera ett ägg i taget under tiden du vispar. Tillsätt socker, mjöl och ananasjuice. Vispa i ett par minuter. 
 
Häll morotskakesmeten i en smord form (ca 24 cm i diameter) och häll sedan försiktigt (med hjälp av en sked) cheesecakesmeten över morotskakan. Grädda kakan i 175 grader i mitten av ugnen ca 30 minuter. Täck kakan med aluminiumfolie så att den inte blir för mörk och grädda i 30 minuter till (total gräddningstid är alltså 60 minuter). Ta av ugnen, men lämna kakan i ugnen för att kallna med ugnsluckan öppen i en halvtimme. Ta därefter ut kakan ur ugnen och låt den svalna helt. Låt stå i kylskåp i minst två timmar eller över natten. 
 
Innan servering görs frostingen: Vispa samman smör och färskost tills det blir krämigt. Tillsätt florsocker och vispa väl. Tillsätt därefter ananasjuice och vaniljsocker. Bred ut frostingen över kakan. Dekorera på valfritt sätt (t.ex. med hackade nötter eller vispad grädde). Förvara kakan kallt. Ta gärna fram kakan i rumstemperatur en halvtimme innan servering.
 
 
 
cheesecake - frosting - morotscheesecake - morotskaka